“Varför är du vegan?” är en fråga jag får väldigt ofta och i det här inlägget berättar jag hur den veganska livsstilen förändrade mitt liv, varför den är så viktig för mig och hur den hjälpte mig att bli frisk från min ätstörning.

Min dåliga relation till mat började redan när jag var tolv år gammal. Under hela grundskolan åt jag sällan frukost, hoppade nästan alltid över lunchen i skolan och när jag kom hem på kvällen var jag så hungrig att det kändes som att min mage skulle gå sönder. Jag trivdes inte i min kropp och gjorde allt för att förändra den. Några år senare började också mina magproblem. Jag hade alltid ont i magen och mådde illa, stannade ofta hemma från skolan för att jag hade så ont och åkte in och ut på sjukhuset för att göra olika tester men ingen kunde hitta vad felet var. Läkarna sa åt mig att jag hade en känslig mage och att jag helt enkelt fick lära mig att leva med det.

Det var också under den här perioden som min ätstörning var som värst. Jag hoppade över måltider, tränade flera timmar om dagen, hetsåt, gick på olika dieter och åt aldrig ute eftersom jag inte kunde kontrollera exakt vad jag åt och hur mycket kalorier det innehöll. Jag valde mina måltider utefter det som hade lägst kaloriinnehåll och anpassade mina portioner efter portionsstorlekarna i appen jag räknade mina kalorier i. Jag vägde mig flera gånger om dagen för att se om jag hade blivit smalare, promenerade i timmar varje kväll tills jag blev hungrig för att det värsta jag visste var att gå och lägga mig mätt. Jag vaknade på nätterna för att jag hade ont i magen pga hunger och undvek vissa näringsämnen för att jag var rädd att de skulle göra så att jag gick upp i vikt. Hela mitt liv kretsade kring mat och vad jag kunde göra för att förändra min kropp, och jag hatade mig själv när jag inte klarade av alla orimliga krav jag hade satt upp för mig själv.

I november 2015 satt jag hemma och kollade på Youtube när den här videon kom upp i mitt flöde. Under den här perioden levde jag på kyckling, lax, ägg och kvarg och att bli vegan var aldrig något jag ens hade reflekterat över. Men det var något som hände i mig efter att jag sett den där videon. Efter det spenderade jag all min lediga tid till att läsa böcker och se fler dokumentärer om den veganska livsstilen. Jag förstod ganska snabbt att det inte bara var det bästa jag kunde göra för mig själv och min hälsa utan att det också var det bästa jag kunde göra för djuren och miljön. Jag bestämde mig för att bli vegan över en natt och det tog inte lång tid innan jag började tycka att mat var något roligt och intressant. Det blev istället något jag VILLE ge min kropp för att få energi och för att må bra. En helt ny värld öppnades för mig och jag älskade det.

2015: När min ätstörning var som värst. Jag hatade min kropp och gjorde allt för att förändra den | 2018: Under min recovery. Min hälsa och min kropp var helt ur balans efter flera år av restrictive eating | 2019: Vegan i fyra år och och frisk från min ätstörning. Har en hälsosam relation till mat, träning och min kropp ❥

Min recovery från min ätstörning började samtidigt som jag flyttade till NYC för att uppfylla en av mina största drömmar – att bo i USA och jobba som au pair i ett år. Jag hade föreställt mig att det året skulle bli det bästa i mitt liv men det blev istället något helt annat. Under min recovery tappade jag mitt hår, fick acne, gick upp i vikt, jag fick inte mens på över ett år och hamnade ofta tillbaka i mina gamla ätstörningsmöster. Att gå igenom recovery var skitläskigt och för mig var det allt annat än en rolig upplevelse. Men det är helt klart något av det viktigaste och bästa jag gjort för mig själv och för min hälsa. Det var också under mitt år i USA som jag upptäckte den spirituella världen, hittade yogan, lärde mig om universum och attraktionslagen – något som blev (och fortfarande är) en superviktig del av min recovery och mitt välmående.

Idag har jag varit vegan i nästan fem år och jag kan utan tvekan säga att det är det bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv. Idag äter och tränar jag för att jag älskar min kropp och inte för att jag hatar den. Jag älskar att gå ut och äta med mina vänner, att testa nya recept hemma i mitt kök och jag äter exakt allt jag känner för utan att straffa mig själv efteråt. Mina magproblem är helt borta och den veganska kosten ger mig varje dag det min kropp och mitt mind behöver för att må så bra som möjligt.

Jag får ofta frågan varför jag är vegan och svaret är att det är inte bara är det bästa jag kan göra för djuren och miljön, utan det är också det viktigaste jag kan göra för mig själv för att inte falla tillbaka i min ätstörning igen. 2019 var mitt första år som helt frisk från min ätstörning och jag är så tacksam för att mitt liv inte längre går ut på att se ut på ett speciellt sätt eller att ha en viss storlek på mina kläder. Livet är så mycket mer än det och idag är mitt fokus istället att leva det liv jag drömmer om och att må så bra som möjligt. Och det är det som den veganska kosten och livsstilen hjälper mig med varje dag ❥ Eat vegan food, feel good & love yourself!

LOVE, S

★ Psst! Följ mig på Instagram @sofiewiberg