BLogg // Sofie wiberg

Veganska frukostfrallor med bovete

Godmorgon bästa ni, och hej onsdag! Det är dags för Vego Wednesday och ett nytt recept, och idag tänkte jag dela med mig av ett recept på supergoda frukostfrallor med bovete, frön och torkad frukt. Mums! Jag bakade dessa vid tre tillfällen förra helgen när jag var hemma och hälsade på familjen, och ni var många på Instagram som frågade om receptet – Här kommer det!

INGRIDIENSER
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl bovetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk chiafrön
2 msk agavesirap
En handfull torkad frukt, nötter eller frön (jag använde russin)
2 1/2 dl vatten
Solrosfrön som topping

GÖR SÅHÄR
Värm ugnen till 200°C och klä sedan en plåt med bakplåtspapper. Blanda mjöl, bakpulver, salt, chiafrön och den torkade frukten i en bunke. Tillsätt sedan sirap och vatten och blanda till en jämn deg (den kommer vara lite kladdig). Forma sedan 5-6 jämnstora bollar av degen med hjälp av en sked, och lägg dem på plåten. Toppa med solrosfrön eller annan valfri topping, och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Dessa går superfort att göra och är perfekta att slänga ihop och äta till en god soppa, eller varför inte om man vill lyxa till det lite en morgon? Hoppas ni kommer gilla dem! Kram S

7
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Veganska bananpannkakor

Det är onsdag och äntligen dags för den första Vego Wednesday här i bloggen! Jag tänkte börja med att dela ett favoritrecept som jag alltid burkar laga när jag vill lyxa till det lite, eller när jag ska bjuda någon på frukost – Veganska bananpannkakor!

Det här receptet blev en favorit redan för några år sedan när jag hade fått reda på att jag var känsligt mot både ägg, mjölk och vete (läs mer om det här). Efter det har jag ätit dessa pannkakor minst en gång i veckan, och jag hoppas att ni kommer älska dem lika mycket som jag gör!

Fem must-dos för att få till de perfekta bananpannkakorna:
1. Använd en mogen banan! De är inte mogna om de inte har bruna prickar på sig. ?
2. Se till att smeten är tjock och ordentligt mixad.
3. Använd en nonstick-stekpanna (och en klick kokosolja om det behövs).
4. Stek pannkakorna på en låg-medelvärme. Inte högre!
5. Ha tålamod och vänd inte pannkakorna innan sidan som är uppåt har massor bubblor på sig. Detta kan ta ett tag.



Okej, här kommer receptet!

INGREDIENSER
2 dl havregryn
1/2 mogen banan
1.5 dl mandelmjölk (eller annan valfri växtmjölk)
1 tsk bakpulver
1 msk chiafrön
Smaksätt med kanel och/eller vaniljpulver

1. Mixa havregrynen till ett mjöl med hjälp av en handmixer eller matberedare.
2. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till en slät och tjock smet.
3. Värm en stekpanna på låg-medelvärme. Vänta till stekpannan är varm innan du börjar steka pannkakorna.
4. Häll en liten mängd av smeten i stekpannan. Pannkakorna ska vara små och tjocka! Vänd dem när sidan uppåt har många små bubblor på sig.
5. När du har vänt dem – stek den andra sidan till de fått en ljusbrun färg.
6. Upprepa till smeten är slut. Toppa sedan med din favoritfrukt eller bär.

Några av mina favorittoppings:
Blåbär

Banan 
Bovetegroddar
Agavesirap



Hoppas att ni kommer älska dessa lika mycket som jag gör!
Vad brukar ni toppa era bananpannkakor med? Puss & kram S

6
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Vegansk linsgryta med sötpotatis

För snart två månader sedan började jag plugga och sedan dess har jag levt på linsgrytor av olika slag. Det är verkligen den perfekta maten att göra storkok på och att ta med sig till skolan som matlåda! Linsgrytor är också väldigt billigt (perfekt för mig som är student!), lätt att tillaga och mycket enkelt att göra veganskt! Jag brukar för det mesta köpa grönsaker som är i säsong, hälla i det jag har hemma och sedan antingen ha ris eller bröd som tillbehör. Mums!

Linsgrytor är också väldigt svåra att misslyckas med – det brukar alltid bli gott oavsett vad man känner för att slänga i 🙂 Jag har på senare tid börjat älska att ha sötpotatis i. Det blir verkligen en perfekt blandning tillsammans med linserna! Den här varianten som jag lagade till lunch idag har helt klart blivit en favorit, såhär gjorde jag:

Ingredienser
1 st rödlök
2 st vitlöksklyfor
1×1 cm färsk ingefära
1 st mellanstor sötpotatis
2 st mellanstora morötter
2,5 dl löda linser
1 paket krossade tomater
1 burk majs
5 dl vatten
1 st växtbuljong
2 msk mango curry (jag använder denna)
1/2 msk kanel
salt och peppar

Gör såhär
Finhacka och stek rödlök, vitlök och ingefära i en stor kastrull i ca 2 minuter. Hacka sedan sötpotatis och morötter i ca 1×1 cm stora bitar, häll bitarna i kastrullen och stek sedan ytterligare några minuter. Tillsätt linser, krossade tomater, vatten och kryddor. Smula ner växtbuljongen, häll i majsen och låt sedan grytan koka under omrörning i ca 20 minuter.


Tar tacksamt emot tips på andra maträtter som är bra att göra storkok och matlådor på! Jag börjar nog tröttna lite på att äta linsgrytor till lunch och middag varje dag.. haha! Vad brukar ni ha med er för matlådor till skolan/jobbet?

8
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Jag är sjuk + recept på veganska bovetepannkakor

Hej hjärtan, hoppas ni mår bättre än vad jag gör idag! Jag vaknade med världens huvudvärk, feber och förkylning imorse. Sov hela förmiddagen och nu ligger jag i sängen, kollar på gamla avsnitt av Top Model och försöker överleva dagen. Fick sjuka pannkaks-cravings för ett tag sedan, så tvingade mig upp ur sängen för att improvisera ihop ett recept på veganska bovetepannkakor med agave- och kanelstekta äppelbitar. Det blev såå gott! Precis vad jag behövde idag! Såhär gjorde jag:

Blanda 2 dl bovetemjöl med 3 dl vatten, lite salt och kanel. Häll en liten klick kokosolja i en nonstick-pan och stek pannkakorna på medelvärme. Medan du väntar på pannkakorna, skär ett äpple i små bitar och lägg dem i en stekpanna. Tillsätt sedan valfri mängd kanel och agavesirap, och stek äppelbitarna i några minuter till de blivit varma och lite mjuka. Toppa sedan pannkakorna med äppelröran och med valfri sirap eller annan sötning – jag använde dadelsirap!

Nej hörni, nu ska jag sova en stund igen. Håller tummarna för att jag mår bättre när jag vaknar imorgon – det är ju såå tråkigt att vara sjuk! Hoppas att ni mår bra i alla fall och att ni har haft en bra dag! Puss och kram S

5
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Havregrynsgröt med kanelstekta äpplen

Godmorgon hörni! Hur mår ni idag? Jag vaknade med ont i halsen imorse så bestämde mig för att ställa in mitt träningspass som jag hade planerat in nu på förmiddagen. Istället låg jag kvar lite extra länge i sängen, drack te och lagade en riktigt god frukost. Jag älskar att äta havregrynsgröt nu på hösten för att det går att variera på så många olika sätt med olika toppings. Idag testade jag en ny variant – havregrynsgröt med agave- och kanelstekta äpplen + dadelsirap. Så gott! Och så enkelt! Såhär gjorde jag: 

Koka valfri mängd havregrynsgröt på spisen (eller tillaga i micron om du föredrar det). Medan du väntar på att gröten ska bli färdig, skär ett äpple i små bitar och lägg i en stekpanna. Tillsätt sedan valfri mängd kanel och agavesirap, och stek till äppelbitarna blivit varma och lite mjuka. Häll sedan över de kanelstekta äppelbitarna på din färdiga gröt, toppa med lite dadelsirap och njut!

9
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Instagram @sofiewiberg