Veckans fråga: Går man ner i vikt när man blir vegan?

Hej bästa ni! Hoppas ni har haft en fin måndag. Jag tänkte börja med att svara på frågor i blogginlägg som jag har fått av er på mina sociala medier under veckan som gått. Och den här veckan tänkte jag svara på en kommentar som jag fick på min Instagram:

”Hej! Jag har hört och läst så mycket om vad som händer när man blir vegan och undrar om det stämmer in på dig? Går man ner i vikt om man har 1-2kg fett man vill gå ner?”

Viktnedgång i samband med att man börjar äta veganskt är väldigt individuellt. Allt beror på ditt utgångsläge, din livsstil och hur din tidigare relation till mat har sett ut. Viktnedgång är något jag vanligtvis väljer att inte prata om, just för att det kan vara ett väldigt triggande ämne för både mig och många andra.  Men jag tänker att jag kan berätta lite kort om hur det blev för mig och hur min relation till mat ändrades när jag började äta veganskt.

Jag kommer från en bakgrund med en väldigt ohälsosam relation till mat (läs mer om det här), och precis innan jag bestämde mig för att bli vegan hade jag en period där jag medvetet begränsade mitt intag av mat i hopp om att gå ner i vikt. Istället så slutade det med att jag varje kväll binge-åt allt jag kunde hitta i skafferiet hemma. Och känslan jag fick efteråt var fruktansvärd. Detta gjorde att jag varje kväll återigen bestämde mig för att begränsa mitt matintag till nästa dag – eftersom jag redan hade ätit ”för mycket”. Och dagen efter började allt om igen.

Det som hände mig när jag blev vegan var att jag kom ur den där onda cirkeln, som självklart var fruktansvärt ohälsosam. Jag började se mat på ett helt annat sätt, jag åt när jag var hungrig och slutade äta när jag var mätt. En växtbaserad kost tillfredsställde mig på ett helt annat sätt än vad en animalisk kost någonsin hade gjort – jag fick i mig den näring, alla fibrer och vitaminer jag behövde för att min kropp och mitt huvud skulle fungera ordentligt. Jag fick tillbaka min ENERGI och mitt LIV!

Jag har lärt mig att så länge jag äter tillräckligt av BRA och näringsrik vegansk mat, så kommer också min kropp och mitt mående att vara på topp. Det var först när jag insåg detta och började fokusera på att äta näringsrik mat istället för hur mycket jag vägde, som jag själv hamnade på en hälsosam och stabil vikt. Det är det vi alla bör fokusera på istället – att må bra och att älska sig själv! Så länge man mår bra i sig själv så spelar inget annat någon roll <3

Om ni har några frågor så får ni gärna skriva en kommentar här under eller maila mig på sofie@sofiewiberg.se, så svarar jag på din fråga nästa vecka! Puss och kram

4
no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Följ Sofie på Instagram

@SOFIEWIBERG